Over de australian labradoodle 

 De australian multigeneratie labradoodle is ontstaan in de jaren 80.
Het doel was, om een ras van hulphonden te creëren voor de mensen met een allergie.

 

In de jaren 80 begon Wally Cochran van de Australische Hulphonden een Vereniging te ontwikkelen  voor de allergievriendelijke hulphond. Dit om de hulpbehoevende mensen die een allergie hadden toch een hulphond aan te kunnen bieden.

Hij begon met het kruisen van een Poedel ( allergievriendelijk vachttype en intelligentie ) met een Labrador (will tot please) en gaf de nieuwe ontstane hond de naam Labradoodle. Dit werk werd professioneel voorgezet door Tegan Park en Rutland Manor Labradoodles in Australië. Zij mengden er 4 andere rassen door (infusions) namelijk de:

  • Engelse Cocker Spaniel
  • Amerikaanse Cocker Spaniel
  • Ierse Water Spaniel
  • Curly Coated Retriever

Dit is heel zorgvuldig en weloverwogen gedaan om bepaalde eigenschappen en kenmerken eruit te fokken of juist erin te brengen. Zo ontstond de Australian Labradoodle die geen haar verliest en geen lichaams- of vachtgeur afgeeft ( geen honden geur zoals je meestal wel bij andere honden rassen ruikt) en in 98% van de gevallen geen allergische reactie geeft. De Australian Labradoodle is dus beslist heel anders dan zomaar een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Er is ruim 25 jaar selectie op vacht en karakter aan vooraf gegaan door deskundigen.De australian labradoodle is dus geen gewone kruising zoals wel is gedacht wordt.


De volgende 6 rassen zijn gebruikt:
1. De poedel.
2. De labrador retriever
3. De curly coated retriever
4. De amerikaanse cocker spaniel
5. De engelse cocker spaniel
6. De ierse waterspaniel


Zie voor de uitgebreide geschiedenis: http://www.hudsondoodles.com/pages/BREEDHISTORY.htm
De inbreng van deze rassen was nodig om ervoor te zorgen dat de australian labradoodle inderdaad allergie- en astmavriendelijk is, niet verhaart en het temperament heeft van een hulphond.
Ze worden ingezet voor zowel mensen met een visuele- of andere beperking, als voor mensen met emotionele problemen of gedragsstoornissen.
De australian labradoodle staat te boek als een hypoallergeen ras. Dit betekent dat 98% van de mensen die allergisch reageren op honden, niet op dit hondenras reageren.
De vacht van de australian labradoodle mag niet verharen en ruiken.
Deze honden hebben ook geen ondervacht.

Er zijn 3 soorten vachten nl:

De woolvacht: Deze vacht lijkt op de vacht van een poedel  (krullend) en heeft wat meer onderhoud nodig.

De Curly fleece of wavy fleece.De fleece vacht is een krullende of golvende vacht.de vacht hoort makkelijk open te vallen.Deze vacht is makkelijk in onderhoud.Alle drie de vachtsoorten kunnen in 1 nest voorkomen.

De australian Labradoode is er in 3 verschillende maten Nl:

 Miniatuur =35-42 cm en gewicht tussen de 7 en 13 kilo

Medium     =43-52 cm en gewicht tussen de 13 en 20 kg

Standaard =53-52cm en gewicht tussen de 23-30 kilo 

(ook kunnen er verschillende tussen maten zijn zoals de kleine en grote mini,kleine en grote medium,kleine en grote standaard:dit heeft te maken met de genen van de vader en moeder en de combinatie)